MAGIC RADIO

Vad det bättre förr?

80-talsord vi glömt

Yuppie
Begreppet stod för Young Urban Professional, en stereotyp av unga, framgångsrika yrkespersoner. Yuppies var ofta associerade med hög inkomst, status och en materialistisk livsstil. De blev symboler för 1980-talets ekonomiska boom och individualism.

Rubiks kub
Skapades av ungraren skapad av Erno Rubik och blev ett globalt fenomen på 1980-talet. Pusslet utmanade spelare att vrida och vända kuben för att få alla färger på samma sida. Det blev både en leksak och en symbol för logisk problemlösning.

Cyborg
Begreppet cyborg, en blandning av människa och maskin, populariserades i science fiction. Filmer som “Terminator” och “Robocop” förde cyborgs till masspublikens medvetande. Konceptet utforskade frågor om teknikens inverkan på människans natur.

DeLorean
DeLorean DMC-12 blev känd genom filmen “Tillbaka till framtiden”. Bilen hade en unik design med måsvingedörrar och rostfritt stålfodral. Trots sitt korta produktionsliv blev den en symbol för 1980-talets popkultur.

Cabbage Patch Kids
Detta var en serie av dockor som blev otroligt populära bland barn. Varje docka var unik och kom med en adoptionscertifikat, vilket ökade samlarvärdet. De skapade stora kommersiella succéer och ibland tumultartade köpsituationer.

Pac-Man
Ett av de mest kända och inflytelserika arkadspelen genom tiderna. Spelet gick ut på att styra en gul figur genom en labyrint och äta prickar medan man undvek spöken. Pac-Man blev en kulturell ikon och skapade en mängd uppföljare och spinoffs.

Toppen